Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ja chcę starą wersję! Safari...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 mimon

mimon
  • 158 postów
  • SkądMaków Maz

Napisano 14 czerwca 2010 - 18:32

Witam,
nie wiem jak wam ale mi niczym szczególnym nie różniące się safari 5 nie przypadło do gustu. Podczas przewijania strony przy najechaniu kursorem na flash muszę zjechać z flasha żeby kontynuować przewijanie i tak dalej i tak dalej.
W związku z tym mam prośbę do was.

Czy posiada ktoś najaktualniejsze safari 4 pod Snow Leo?

Proszę o jakiegoś linka czy cuś...
Pozdrawiam!

#2 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 czerwca 2010 - 19:00

To nie takie proste jakby sie wydawalo. Otoz Safari to takze inne czesci systemowe, ktore od tak nie da sie zamienic. Chociazby dashboard. Poza tym, mozesz ostro namieszac w systemie, prowadzac do niestabillnosci. Aczkolwiek byly triki jak wrocic z wersji 4 do 3.2.2, co akurat i mi sie udalo. Co do powrotu z safari 5 do 4 to google Ci pomoze. O np tutaj takie cos znalazlem

Fanbois howl over 'hang a lot' Safari 5

Google nie boli.

#3 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 19:36

A czy wcześniej przypadkiem też tak nie było, że na Flashu scroll nie działał?

#4 Mac-ówka

Mac-ówka
  • 37 postów
  • SkądGB/PL

Napisano 14 czerwca 2010 - 20:00

Wlasnie dzis wrocilam z Safari 5 na 4, gdyz zauwazylam, ze jest wolniejsza. Zrobilam to poprzez Time Machine, zaznaczajac tylko Safari do 'podmiany'. Nalezy koniecznie zrobic 'repair permissions' po tej operacji i zrestartowac kompa. Jesli wladasz angielskim to polecam mac.softpedia.com - tam jest wyjasnione jak wrocic do Safari 4 pomijajac Time Machine. Powodzenia!

#5 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2010 - 20:17

Podobna sytuacja była z Safari 4 i 3. Na początku wszyscy narzekali, a w końcu przesiedli się na 4. Poczekajmy chwilę, wkrótce napewno pojawią się poprawki do wersji 5 Odnośnie pozornie wolniejszego działania, to wersja 5 ma prefetching, więc cacheuje za wczasu odnośniki a tym samym jednak przyśpiesza przeglądanie stron

#6 mimon

mimon
  • 158 postów
  • SkądMaków Maz

Napisano 14 czerwca 2010 - 20:22

dzięki za odzew. Jeden. Udało mi się wrócić do 4.0.3 właśnie dzięki Time Machine. Dwa. Scroll dalej nie działa na flashu czy youtube. Zaraz zrobię restart, zobaczymy czy pomoże. Trzy. Nie namieszało mi to jakoś wybitnie w systemie. Nie straciłem stabilności, błąd żaden to tej pory się nie pojawił. Chyba coś chris.zurada pomyliłeś ;)

#7 Mac-ówka

Mac-ówka
  • 37 postów
  • SkądGB/PL

Napisano 14 czerwca 2010 - 20:32

---> felippe

Nie zgodze sie, ze ludzie psiocza, bo tak wypada. Naprawde tysiace zglaszaja problemy. Zobacz chocby tu: Apple - Support - Discussions - Safari 5.0 is a disaster ...
A to jest tylko jedno skromne forum...
Mnie w Safari 5 bardzo przypadl do gustu Reader. Super sprawa, ale poczekam na jakies poprawki zanim przelacze sie znow na "5".

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 20:35

etam, ja tam was nie rozumiem, u mnie to wszystko chodzi elegancko (tak jak chodziło w poprzedniej wersji) no i plus Reader i Pluginy, co mi się bardzo podoba.

#9 mimon

mimon
  • 158 postów
  • SkądMaków Maz

Napisano 14 czerwca 2010 - 20:41

edit: restart się odbył, po restarcie nic się nie zmieniło.

Z moim angielskim nie najgorzej ale wertowanie forum w poszukiwaniu rozwiązania do moich ulubionych zajęć nie należy.

Przykład: Przewijając dokładnie na tej stronie: iProducts | 9 to 5 Mac po najechaniu kursorem na pole YouTube nie przewija mi dalej. TO JEST TAKIE IRYTUJĄCE!

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 640 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 21:30

Mi działa doskonale.

#11 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 14 czerwca 2010 - 21:37

Chyba coś chris.zurada pomyliłeś ;)

Chyba nie siedzisz dobrze w temacie. Bylo w wielu miejscach ze trzeab uwazac na zabawe z safari gdy wracamy do wczesniejszych wersji. Moje doswiadczenie raczej opiera sie na Tigerze, gdzie TM nie ma. Byc moze metoda z TM jest sprawdzona, ja jednak uwazam, ze takie zabawy z integralnymi czesciami systemu to zabawa zapalkami przy plamie benzyny.

#12 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 14 czerwca 2010 - 21:37

u mnie też działa ok, nie zamierzam wracać do wersji 4

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 czerwca 2010 - 21:38

a mi też blokuje ale np. na reklamie flashowej na myapple już nie blokuje raczej wina playera w takim razie?

#14 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 czerwca 2010 - 21:51

Moim zdaniem roznice miedzy 4 a 5 jesli sa to zdecydowanie na korzysc tego drugiego. Ja praktycznie nie odczulem zmiany w ogole. Nawet adblocker dostal od razu update, ale i tak dzialal bez zarzutu, podobnie clicktoflash. Mam wrazenie, ze wszyscy sie doszukuja wad bo zaczeli zwracac uwage na cechy juz obecne w czworce albo oczekiwania maja za duze. Taka autosugestia, ktora kojarzy mi sie z irracjonalna histeria. Oczywiscie nie neguje ze niektorzy moga miec problemy. Zaloze sie, ze czesto jednak na wlasne zyczenie - pewnie poinstalowali milion pluginow i innych rozszerzaczy i dzis obwiniaja o swoja lekkomyslnosc i balaganiarstwo nowa wersje Safari, ktora oczywiscie jak latwo bylo sie domyslic nie ze wszystkim takimi "udogodnieniami" jest kompatybilna.

#15 mimon

mimon
  • 158 postów
  • SkądMaków Maz

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:06

grzes, zainstalowane mam jedynie adblocker i clicktoflash. Żadnych pluginów nie isntalowałem. Proszę jedynie o rozwiązanie mojego (i Roberto) problemu bo dosyć irytujące jest przeskakiwanie myszką. A przesiadać się na Chrome czy Mozillę nie mam zamiaru bo dla mnie z założenia to syf :P (jak się mylę to zostawcie to bez komentarza proszę) nawet w chromie dzieje się to samo więc to cholera nie może być wina przeglądarki...

#16 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:08

a jak na touchpadzie jest? podobnie

#17 mimon

mimon
  • 158 postów
  • SkądMaków Maz

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:11

no właśnie to wszystko dzieje się na touchpadzie. Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi już no :/

#18 dliwski

dliwski

• 15 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:12

Przewija mi bez problemów Safari 5 na tej stronie 9 to 5 Mac (zarówno myszką jak i gładzikiem).

#19 mimon

mimon
  • 158 postów
  • SkądMaków Maz

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:29

no właśnie więc w czym może tkwić problem. Jestem na 4.0.3 safari i blokuje się. Na chromie się blokuje. O shit no na znienawidzonej mozilli działa normalnie :|
Gdzie może być pies pogrzebany?

---------- Wpis dodano o 23:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:14 ----------

hmm sytuacja taka pojawia się przy wstawionych filmach YouTube na stronach (9to5mac, Facebook, etc). Na samym YouTube nie. O co kaman?

#20 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:29

problem może być w samym (wspaniałym) flashu i playerze YouTube (który zdaje się przechwytywać scorll'a?) czytałem że ludzie po downgradzie flasha do wersji 10 (nie 10.1) czy którejś tam wcześniejszej - nie mają takiego problemu

#21 mimon

mimon
  • 158 postów
  • SkądMaków Maz

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:39

hmm sytuacja taka pojawia się przy wstawionych filmach YouTube na stronach (9to5mac, Facebook, etc). Na samym YouTube nie. O co kaman?

---------- Wpis dodano o 23:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:30 ----------

Roberto uratowałeś mi tony nerwów.
Stokrotne dzięki, jestem dłużnikiem ;)

---------- Wpis dodano o 23:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:37 ----------

no to wracamy do Safari 5 :)

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 640 postów

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:41

Ta, narobiłeś krzyku, że Safari, że be, że 'Ty chcesz' (lol) i w ogóle, a problem okazał się w bezsensownym rzucaniu się na każdą nową wersję czegokolwiek, która zostanie wydana (vide: flash 10.01).

#23 mimon

mimon
  • 158 postów
  • SkądMaków Maz

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:55

przepraszam ftpd, że musiałeś przeczytać tego posta. Owszem, pomyliłem się, źle zdiagnozowałem. Ale chyba od tego jest między innymi forum prawda? Trochę jak mechanik samochodowy... "Panie Mieciu, kierunki nie działają co robić?" "To na pewno szczury przegryzły instalację, dużo roboty, dużo pieniędzy..." "O, a jednak bezpiecznik się wypalił!" Wyszedłem z błędnego założenia, że co nowe to lepsze... (w przypadku Adobe) PS. Zwracam honor Safari...

#24 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 czerwca 2010 - 22:58

---> felippe

Nie zgodze sie, ze ludzie psiocza, bo tak wypada. Naprawde tysiace zglaszaja problemy. Zobacz chocby tu: Apple - Support - Discussions - Safari 5.0 is a disaster ...
A to jest tylko jedno skromne forum...

Z Safari korzystam od wersji 1.0, więc wiem jaką przeszło ewolucje. Znając życie zaraz zostanie wydana poprawka. Trudno przewidzieć firmie Apple wszystkie problemy z przeglądarką, stąd też wypuszczenie poprawek
Ja mam zresztą 3 systemy na dysku, więc mam nadal też starszą wersję Safari :)

#25 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 czerwca 2010 - 10:05

Mysle ze honor sugerowalby odszczekanie choc w tytule tematu... Pod stolem tez i publikacje tego na youtube...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych